tiistai 22. toukokuuta 2012

Maailmanloppu ei tule vuonna 2012

Pahimmankin pessimistin käsitys tulevaisuudesta kääntyy positiiviseksi, kun ääneen pääsee Turun yliopiston avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja. Luennollaan hän haluaa korjata harhaluulon vanhoista hyvistä ajoista ja näyttää paikalle kokoontuneelle nuorisolle, että nykyisyys ja tulevaisuus eivät ole niin synkkiä, kuin miltä ne vaikuttavat.
– Maailmanloppu tulee, muttei vuonna 2012, vaan vasta viiden miljardin vuoden päästä, hän kertoo. Ihmiskunnan historia on vasta 200 000 vuotta pitkä, maailmankaikkeuden historiaan verrattuna se on kuin yhden vaalean hiuksen paksuus. Ihmiskunnalla on vielä siis tulevaisuus edessään.
Luento alkaa sillä, että Valtaoja lähtee käymään läpi ihmisen historiaa ja osoittaa, että vanha suomalainen ihannekäsitys punaisesta tuvasta ja perunamaasta on romantisoitu.
– Ihmiskunnalla ei ole koskaan mennyt niin hyvin kuin nykypäivänä, hän julistaa. Valtaojan mielestä elämme tällä hetkellä paratiisissa, ennen emme voineet mitään taudeille, nälälle ja väkivallalle.
Valtaojan mukaan ihmiskunnan historia tuli käännekohtaan 1800-luvulla, kun tiede keksittiin. Sen jälkeen niin odotettu elinikä kuin bruttokansantuotekin ovat vain nousseet.
– Viime vuosisataa väitetään ihmiskunnan historian synkimmäksi, mutta todellisuudessa jo Tšingis-kaani tappoi aikanaan suhteessa enemmän ihmisiä ja maailmansotien aikana bruttokansantuote vain jatkoi nousemistaan, Valtaoja kuvailee.
– Jos kaikki eläisivät niin kuin suomalaiset, tarvitsisivat maailman ihmiset asumiseen viisi maapalloa, hän kertoo. Hänen väittää kuitenkin, että 50 vuoden päästä on mahdollista, että kaikki maailman ihmiset eläisivät yhtä hyvin kuin suomalaiset tänä päivänä.
Ratkaisut raaka-aine- ja energiapulaan löytyvät Valtaojan mielestä avaruudesta, kuten aurinkovoimaloista asteroideista louhittavista mineraaleista.
– Mitään nykyajan teknologiaa ei ollut sata vuotta sitten, tulevaisuus on vasta edessä, Valtaoja huomauttaa. Hänen mukaansa meidän mielikuvituksemme ei pysty edes kuvittelemaan, millainen maailma tulee olemaan sadan vuoden päästä.
– Kaikki on kiinni teistä nuorista, tulevaisuus on teidän, hän julistaa. Valtaoja saa puheensa lopuksi raikuvat aplodit, ja nuoret poistuvat salista hymyillen jutellen vilkkaasti. Humoristisen professorin hauska tapa esittää vaikeat asiat kansantajuisesti on tarjonnut kaikille ajattelemisen aihetta omaan elämäänsä ja antanut hienon huipennuksen kulttuuriteemapäivälle.
Marika Leppänen, kuvat Miia Miettinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti