lauantai 19. toukokuuta 2012

Kuinka leikkiä toimittajaa?


Vielä pari viikkoa sitten en tiennyt tapahtumasta mitään, mutta tässä minä nyt olen: juoksentelen ympäri koulua ja leikin toimittajaa.  Ensimmäinen paja ja haastattelu sujuvat mukavasti, mutta kun ne pitäisi kirjoittaa jutuksi, vaikeudet alkavat. Alku on kuin siirapissa mönkimistä, eikä ajan yliluonnollisen nopea eteneminen helpota lainkaan. Kiire ja epätietoisuus pörräävät häiritsevästi korvanjuuressa. Mikä neuvoksi?

Saan heti huomata, että Savon Sanomien toimittajan Kristiina Poutiaisen työpajasta kertyneet tiedonmuruset pääsevät hyötykäyttöön. Poutiaisen puhe tekstin karsimisesta on ennestään tuttua, mutta aiheenrajauksen ja näkökulman tärkeydet saavat minut pohtimaan toimittajan tehtävääni uudelta kantilta.


Harjoituksessa kaikki saivat
tehtävänantopaperilla oman näkökulmansa.
Kristiina Poutiainen aloittaa työpajan kertomalla työstään. Hän toteaa Savon Sanomista löytyvän niin sanotusti keveitä uutisia ja painottaa näkökulman tärkeyttä. Esimerkkitapauksena toimittaja käyttää NouHätä-kilpailun uutisointia. Kun selvisi kuopiolaisen ryhmän voittaneen, uutinen muutettiin keskittymään voittoon. Näkökulma on hyvä päättää etukäteen, mutta se voi hyvinkin muuttua haastattelun edetessä, jos kohteesta paljastuu jokin mielenkiintoinen seikka, johon uutinen kannattaa keskittää.

Poutiainen teettää opiskelijoille rennon harjoituksen, jossa hän ja äidinkielen opettaja Riikka Vänskä näyttelevät kuvitellun henkilön, kirjailija Ilona Lambergin, haastattelun. Opiskelijoiden tehtävänä on poimia haastattelusta oman perspektiivinsä mukaan tärkeimmät asiat. Näkökulmat ovat rakkauselämä, uutinen tulevasta teoksesta ja näin pääsin unelma-ammattiini.

Poutiainen ei joudu olemaan koko ajan itsekseen äänessä. Muutamia kysymyksiä esitetään, esimerkiksi eräs opiskelija nostaa esille uutisten kirjoitusvirheet ja puhekielisyyden. Pajanpitäjä muistuttaa, että uusien toimittajien pitäisi kiinnittää kirjakielisyyteen huomiota. Hänen mukaansa myös vanhempien toimittajien pitää muistaa kirjoittamiseen liittyvät vinkit, kuten tiivistäminen.

Poutiaisen mielestä haastatteleminen on helppoa, koska periaatteessa kaikki teksti tulee kohteelta itseltään. Toimittajan työssä on luonnollisesti huonojakin puolia. Esimerkiksi helikopterionnettomuuden myötä kaiken menettäneen miehen pitäessä tiedotustilaisuutta toimittajaa väistämättä hieman säälitti miehen raskas kohtalo. Noloja paljastuksia Poutiainen ei niinkään sääli: onhan hänellä toimittajan uteliaisuutensa ja kohteilla oma vastuu sanoistaan. Haastateltavat tietävät kyllä puhuvansa toimittajalle. Lisäksi jos haastateltavat haluavat, he saavat tarkistaa haastattelutekstin ennen julkaisua. Tämä oikeus on kaikilla, vaikka toimittajat eivät sitä aina mainitse, varsinkaan pienempien haastattelujen yhteydessä. Jos lopputulos ei miellytä, voi asiasta tehdä valituksen toimitukselle.

Jottei väärinkäsityksiä ja sanojen vääntelyä tapahtuisi, haastattelun äänitys on yksi apukeino. Poutiainen kertoo käyttävänsä äänitystä lähinnä tärkeimmissä uutisissa, esimerkiksi pääministeriä haastateltaessa. Hänellä on puhelimitse käytäviä haastatteluja varten matkapuhelimessaan äänitysohjelma.

Kokenut toimittaja vinkkaa pienien tukisanojen auttavan muistiinpanoja tehdessä. Omia papereita ei kannatta koko ajan tuijottaa, katsekontakti on hyvä ottaa välillä ja haastateltavan kuunteleminen on hyvin tärkeää. Kun kuuntelee tarkkaan, saattaa kohteesta selvitä jotain uutta. Omia mielipiteitä ja tunteita ei saa uutisessa näkyä, eikä niitä myöskään tyrkytetä haastateltavalle, mutta tietynlainen empaattisuus on hyvä pitää mielessä.

Kun tulee puhe Savon Sanomien mahdollisista töistä nuorille, Poutiainen vinkkaa heinä-elokuussa käynnistyvän haku nuorisoraatiin. Nuorisoraadissa 13-19-vuotiaat pääsevät tutustumaan lehtityöhön ja voivat saada jopa kirjoittamiaan juttuja julkaistavaksi lehteen nuorten sivuille. Työstä saa rahallista korvausta, mutta lisäksi myös sellaisia kokemuksia, joita ei rahalla voi ostaa. Poutiainen toivottaa myös koulut tervetulleiksi vierailemaan Savon Sanomilla. Kannattaa vaan ottaa ajoissa yhteyttä, sillä toimittajat ovat usein kiireisiä.

 
Sanna Jääskeläinen
Kuvat: Saara Waldén

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti