perjantai 11. toukokuuta 2012


Ajankohtaisia asioita - puolesta ja vastaan



Tuomarit Susanna Pirinen ja rehtori
Leena Laukkanen
Äidinkielen neljännen kurssin väittelijäparhaimmisto pääsi näyttämään taitonsa väittelykilpailussa. Ennen kilpailua yleisöstä kuului tasainen puheensorina, ja vielä viime hetkellä vetäjä Eija Parkkinen joutui värväämään ylimääräisen väittelijän yhden edustajan ollessa poissa.

Aiheet nostettiin kirjaimellisesti hatusta ja väittelijät saivat mielipidekantansa vetämällä pitkää tikkua. Ensimmäisessä ryhmässä 10A:n edustajat Lauri-Pekka Hytönen ja Jussi Hakkarainen väittelivät 10B:n edustajia Jessica Koivistoa ja Katri Korhosta vastaan maahanmuuttajapolitiikasta. Aloitus oli hyvin rauhallinen, mutta keskustelun edetessä maahanmuuttoliikettä vastustava 10B:n ryhmä vetosi vahvasti yleisön tunteisiin. Koivisto nosti esille sen, että suurin osa raiskaajista on valitettavasti maahanmuuttajia. Puolustajat sen sijaan huomauttivat maahanmuuttajien olevan hyvää työvoimaa Suomessa.

Ensimmäisen väittelyn voittivat 10B:n ryhmä. Uuteen väittelyryhmään tulivat 10C:n edustajat Janne Mikkola ja Sonja Ovaskainen. Poissaolleen edustajan tilalla väitteli Riina Aamuvuori  10A-ryhmästä ja hänen parinaan 10D:n edustaja Juuso Parviainen. Tällä kertaa aiheeksi osui uskonnonopetuksen merkitys Suomessa: Parviainen ja Aamuvuori olivat vahvasti sitä mieltä, että uskontoa ei pitäisi enää opettaa kouluissa. Tällä kertaa keskustelu oli hyvin kiivastahtinen ja puheenvuorot olivat välillä lähes huutamista. Parviainen vetosi mitä erikoisimmilla perusteluilla uskonnonopetusta vastaan: ”Jeesusta on odotettu jo 2000 vuotta. Ei kannata enää. Kaupassakin saa odotella jo ihan tarpeeksi.” Perusteluiden vakuuttavuudesta pystyi olemaan montaa eri mieltä, mutta ainakin yleisöllä oli hauskaa. Puolustava kanta voitti tällä kertaa.
Väittelyvuorossa 10A:n ja 10B:n ryhmät

Viimeisessä väittelyvuorossa istuivat 10E:n edustajat Jaakko Vesterinen ja Pieta Tuomisto sekä 10C:n edustajat Mikkola ja Ovaskainen. Aiheena oli eutanasian laillistaminen Suomessa, ja voittajajoukkue pääsisi iltapäivän loppukilpailuun Koivistoa ja Korhosta vastaan. Keskustelu oli hyvin tasaista, ja sävy pysyi suhteellisen rauhallisena alusta loppuun. Lopussa väittelijät jopa innostuivat niin paljon, että ajan loppuessa puheenvuoroja ei sääntöjen mukaisesti lopetettukaan. Iltapäivän loppukilpailuun selvisivät 10B:n ja 10E:n edustajat.
Riina Aamuvuori

Kuvat: Sonja Ovaskainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti