keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Haluaisitko opiskella japania?

Japaniin liittyvän työpajan vetäjä on Masaki Takumi, 21-vuotias yliopiston opiskelija. Haastattelun hän käy englanniksi, koska ei osaa suomea paria sanaa enempää. Hän kuitenkin aikoo opiskella suomen kieltä, koska hänen mielestään se kuulostaa mielenkiintoiselta ja hauskalta, vaikka tuntuu myös vaikealta.  


Takumi kertoo pitävänsä kokkauksesta ja valokuvaamisesta. Hänen haaveenaan on tulla japanin kielen opettajaksi. Alkuun hän on jo päässyt, sillä hän tulee opettamaan ensi vuonna Kuopion klassillisella lukiolla pidettävät japanin kielen kurssit.

Takumi miettii hetken, ennen kuin hän vastaa kysymykseen Suomen ja Japanin eroista. Hän mainitsee erilaista olevan ainakin ihmiset, sään ja hallintosysteemin. Japanissa on keisari eikä pääministerillä  ole paljon valtaa, koska virka vaihtuu vuosittain. Hän kertoo myös englannin opiskelun alkavan vasta yläasteella, minkä takia japanilaiset eivät puhu niin hyvää englantia kuin suomalaiset.

Takumi kertoo Japanin kulttuurista tuodakseen ilmi muita pienempiä eroja Suomen ja Japanin välillä.  Taiteesta hän mainitsee mangan ja Edo-kaudelta peräisin olevan japanilaisen maalaustaiteen, jossa värit painetaan yksi kerrallaan. Enka-musiikin hän sanoo olevan japanin perinteistä musiikkia. Sen lisäksi on pop-musiikkia, muun muassa vocaloidit. Kaupunkikuvassa eniten eroa tuovat Japanissa kaikkialla olevat automaatit, joista saa lähes kaikkea.

Suomessa hän pitää erityisesti ihmisistä, luonnosta ja ruoasta, mutta kaipaa silti japanilaisia ruokia.


Katri Korhonen, Lukki Virtanen
Kuva Sanna Jääskeläinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti