perjantai 11. toukokuuta 2012

Kuvaajan on muistettava vastuunsa


Savon Sanomien valokuvaaja Jukka Gröndahl kertoo aluksi hieman koulutus- ja työhistoriataustastaan ja aloittaa esitelmänsä kertomalla, miten kuvia pitäisi käsitellä lehdissä. Hän esittelee kuvia Kongossa asuvista naisista, jotka ovat jääneet sotilaiden väkivaltaisesti raiskattaviksi. Gröndahl näyttää ensin alkuperäisiä kuvia naisista ja sitten kuvat, joka julkaistiin Savon Sanomissa. Isossa kuvassa on nainen, jonka käsi on kasvojen tiellä. Pienempi kuva on rajattu vain naisen silmiin. Gröndahl selittää, että on mietittävä tarkkaan, millaisen kuvan laittaa lehteen, koska siitä voi mahdollisesti tulla seurauksia tulevaisuudessa.
Seuraavaksi katsotaan kuvaa Ateenasta, jossa nuori yksinhuoltajanainen on seisomassa ikkunan ulkopuolella ja aikoo hypätä. Gröndahl puhuu, että osa kreikkalaisista lehdistä käytti tilanteesta kuvia, joista naista ei voinut tunnistaa. Kuitenkin Helsingin Sanomissa julkaistiin kuva, jossa nainen on tunnistettavissa. Luokassa pohditaan, miten kuva voisi vaikuttaa kyseisen naisen elämään viidentoista vuoden kuluttua.
Gröndahl selittää Suomen lain säätävän kuvien julkaisua esimerkiksi iän ja kuvauspaikan perusteella. Esimerkiksi julkisissa paikoissa saa kuvata vapaasti ihmisiäkin, mutta kuvattavilta henkilöiltä pitää aina kysyä, saako kuvaa julkaista.

Viimeisessä kuvassa on kaksi tyttöä, jotka olivat tulleet tuomaan kynttilöitä puukotetun kaverinsa muistoksi. Kuva oli Savon Sanomien etusivulla ja sen aihe koski Varkauden 17-vuotiaan tytön puukottamista. Tytöt pystytään tunnistamaan kuvasta. Kysymyksenä on, oliko kuvan julkaiseminen oikeutettua, kun kyseessä oli senkaltainen tragedia.

Lopuksi Gröndahl keventää tunnelmaa ja näyttää kuvia, joiden alkuperäisidea syntyi vahingossa, kun hän oli kiipeämässä puuhun. Kameran laukaisin oli iskeytynyt aina Gröndahlin jalkaan, jolloin otokset muodostuivat. Hän alkoi käyttää tekniikkaa muuallakin ja näyttää kuvia, jotka ovat maalausmaisia ja epäselviä, mutta silti mielenkiintoisia. Hän myös selostaa lopuksi, miten sentyylisiä kuvia voidaan ottaa.

Eve Korkiatupa
Kuvat: Elisa Tuovinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti